Βραβείο Αειφόρου Σχολείου

κάνε κλικ

Το «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων με στόχο το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου. Κύρια επιδίωξη είναι  η ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής του σχολείου, δηλαδή στη διοίκηση, στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτηρίων, στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική κοινότητα, στον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια, το χαρτί κ.ά. Η δήλωση συμμετοχής των σχολείων γίνεται ηλεκτρονικά  στην ιστοσελίδα του Βραβείου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια, Ειδικά Σχολεία, ΣΔΕ). Υπάρχει διαφορετικό βραβείο για κάθε τύπο σχολείου. Τα σχολεία διαγωνίζονται για καλύτερες επιδόσεις σε τρεις γενικούς τομείς:
Α. Τον παιδαγωγικό
Το αειφόρο σχολείο έχει απορρίψει οριστικά τον δασκαλοκεντρισμό. Στο σχολείο αυτό υιοθετούνται συμμετοχικές και μαθητοκεντρικές  διδακτικές προσεγγίσεις που αναπτύσσουν τις  δεξιότητες και ικανότητες των μαθητών, για κριτική σκέψη, διαπολιτισμική αποδοχή και κατανόηση, για επιθυμία συμμετοχής, με στόχο τη δημιουργία του ενεργού πολίτη
Β. Τον κοινωνικό και οργανωτικό
Περιλαμβάνει την ηγεσία του σχολείου, τις σχέσεις του με την τοπική κοινωνία-Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις σχέσεις του με τους γονείς, τις σχέσεις του με το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων κτλ.
Η διεύθυνση πρέπει να θέτει την αειφορία στην καρδιά του σχολικού σχεδιασμού και της καθημερινής πρακτικής. Πρέπει να υιοθετεί τη δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων στο σχολείο. Θα πρέπει να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα συνεργασίας ώστε όλο το σχολείο παράγει τα σχέδια βελτίωσης και αναλαμβάνει τη σχετική δράση για την εφαρμογή των σχεδίων καθώς και για την επίτευξη των στόχων.
Γ. Τον περιβαλλοντικό-τεχνικό-οικονομικό
Όπως είναι γνωστό, το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας κατευθύνεται στα κτήρια. Τα σχολικά κτήρια ιδιαίτερα, είναι πολύ δαπανηρά όσον αφορά τη θέρμανσή τους, διότι κανένα από αυτά δεν κατασκευάστηκε με τις αρχές της οικολογικής δόμησης και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Διαβάστε ακόμη: Αειφόρο Σχολείο

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in ανακοίνωση, μαθητικός διαγωνισμός - συμμετοχή σε δράσεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.