Παιδαγωγικός σχεδιασµός της σχολικής αίθουσας

Το µεγάλο πρόβληµα που χαρακτηρίζει συνήθως το σχολικό χώρο είναι ότι σχεδιάστηκε µε τρόπο ο οποίος θεωρεί την ανθρώπινη παρουσία τυποποιηµένη.
Οι µαθητές και οι εκπαιδευτικοί αντιµετωπίζονται ως παράµετροι σχεδιασµού µε σταθερές και αµετάβλητές τιµές, επειδή προβλέπεται ότι θα υιοθετήσουν ορισµένες µόνο –επιθυµητές- µορφές συµπεριφοράς και πρακτικών µέσα στην αίθουσα.
Οι µορφές αυτές συνδέονται µε συγκεκριµένους τρόπους επικοινωνίας και εργασίας στη σχολική τάξη, που αντιστοιχούν στα βασικά χαρακτηριστικά της οργάνωσης της αίθουσας: τις θέσεις, τον προσανατολισµό στο χώρο και τις µετακινήσεις των µαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς και τους τρόπους µε τους οποίους «πρέπει» να ενεργούν κατά το µάθηµα.
Ο σχεδιασµός, λοιπόν, του σχολικού χώρου στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι µαθητές και οι εκπαιδευτικοί συµπεριφέρονται και ενεργούν, µε άλλα λόγια χρησιµοποιούν το χώρο, µε τυποποιηµένους και επαναλαµβανόµενους τρόπους. Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται το πρόβληµα, επειδή ο σχεδιασµός του σχολικού χώρου παραβλέπει την πολυπλοκότητα και την ευελιξία της ανθρώπινης παρουσίας, η οποία συνδέεται µε τη δυναµική και τον πλούτο των ανθρώπινων σχέσεων και εµπειριών.
Διαβάστε περισσότερα στο ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Γερμανού με τίτλο:
Παιδαγωγικός Ανασχεδιασµός του Σχολικού Χώρου για την προώθηση της Συνεργατικής Μάθησης

πηγή: schoolblog.gr

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, βιβλία - υλικό για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικά άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.