ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012 «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει: νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις»

Με εκδηλώσεις κάθε είδους, αλλά προ πάντων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε μερικές περιπτώσεις με διευρυμένο ωράριο, τα μουσεία της χώρας γιορτάζουν για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων που είναι η  18η Μαΐου .(πρόγραμμα μουσείων)
Σήμερα είναι ορατή η προσπάθεια να μετατραπεί το μουσείο από μεταδότη πληροφορίας σε παραγωγό γνώσης και με τη σειρά του να μετατρέψει τον παθητικό αποδέκτη της όλης διαδικασίας σε ενεργό επισκέπτη. Αυτή η προσπάθεια του μουσείου αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όταν απευθύνεται σε μια από τις πολυπληθέστερες ομάδες κοινού, τους μαθητές. Το μαθητικό κοινό αντιμετωπίζεται στη βάση κάποιων παραδοχών. Πρόκειται για παιδιά και νέους με επιμέρους ηλικιακά και μορφωτικά χαρακτηριστικά, που δεν έχουν παγιωμένη αντίληψη για το παρελθόν και προσδιορίζονται από τη μαθητική ιδιότηταπου αποκτούν στο πλαίσιο του σχολείου.
Τα περισσότερα μουσεία στην Ευρώπη και στην Αμερική και πολλά μουσεία πλέον και στην Ελλάδα οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες (γνωστές ως εκπαιδευτικά προγράμματα) για διάφορες ομάδες επισκεπτών. Οι μουσειοπαιδαγωγοί που αναλαμβάνουν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν τα προγράμματα αυτά φροντίζουν να προσδώσουν νοήματα στα εκθέματα του μουσείου, να αποκαλύψουν τις σχέσεις που συνδέουν τα αντικείμενα μεταξύ τους και να συνθέσουν τις επιμέρους πληροφορίες σε γνώσεις.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012 οι μουσειολόγοι βγαίνουν εκτός των τειχών. Σκέφτηκαν λοιπόν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να πάνε οι ίδιοι στα δημοτικά σχολεία και να προσεγγίσουν τα παιδιά μέσω μίας αλληλεπιδραστικής παρουσίασης.Στόχος του προγράμματος είναι να φέρουν τα μικρά παιδιά πιο κοντά στο μουσείο, να παρουσιάσουν μια εικόνα του σημερινού μουσείου που αλλάζει και να τους δώσουν το έναυσμα να εκφραστούν, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να γνωρίσουν τον Μουσειολόγο και το Μουσείο.
Ο χώρος εφαρμογής του προγράμματος είναι η σχολική αίθουσα και η διάρκειά του είναι περίπου 30’.
«Ερμηνεύοντας έναν πολιτιστικό περίπατο: Οδός Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη»
Τα μουσεία γιορτάζουν έξω από τα… μουσεία. Οι μουσειολόγοι είχαν την έμπνευση να «ερμηνεύσουν» τα μνημεία ενός διαχρονικού πολιτιστικού περιπάτου της Θεσσαλονίκης, αυτόν της οδού Αριστοτέλους.
Η Ρωμαϊκή Αγορά, το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος), η Παναγία Χαλκέων, η Πλατεία Αριστοτέλους συγκροτούν έναν καμβά με διαχρονικά και πολυπολιτιστικά αποτυπώματα από το χθες στο σήμερα, έναν καμβά που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει η πολυμέρεια, η  πολυφωνία και η κοινωνική και πολιτιστική διαστρωμάτωση, αλλά και ανάλογες  χρήσεις από το τότε στο σήμερα.
Δεν πρόκειται για μια ξενάγηση  στην ιστορία των «μνημείων», αλλά για μια μουσειολογική «ερμηνεία» σχετικά με τη δημιουργία τους και την παρουσία τους στην κοινωνία σήμερα και τότε.
Σταθμός 1ος:
«Μια μέρα στη Ρωμαϊκή Αγορά:…μυστικά και ερμηνείες»
Σταθμός 2ος:
«Μια μέρα στο Μπέη Χαμάμ:… ίχνη και διαδρομές»
Σταθμός 3ος:
«Μια μέρα στην Παναγία Χαλκέων:….φως σε ρητά και άρρητα»
Σταθμός 4ος:
«Μια μέρα στην πλατεία Αριστοτέλους: …α-όρατοι κώδικες και νήματα»
Μικτές ομάδες μουσειολόγων, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων αναλάβουν συμμετοχικά στις 18, 19 και 20 Μαΐου 2012 από τις 9.00΄ ως τις 15.00΄, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, την «ερμηνεία», ακολουθώντας την πορεία των παραπάνω σταθμών.
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), με μια ξεχωριστή δράση το Σάββατο 19 Μαΐου (17.30 – 21.00).
Το Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 17.30 έως τις 21.00, σε όλες τις οθόνες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλλονται δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο της τελευταίας διετίας (τα οποία παρουσιάστηκαν και στο διαδίκτυο) και χρησιμοποιούν την κινηματογραφική γλώσσα για να αποτυπώσουν την αγωνία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η γενικευμένη οικονομική και πολιτική κρίση.
Η δράση έχει στόχο να τροφοδοτήσει το διάλογο, που γεννούν ερωτηματικά όπως: Τι σημαίνει σήμερα «ανοιχτό μουσείο»; Μπορεί η ψηφιακή τεχνολογία να κάνει τον κινηματογράφο «λαϊκό» όχι μόνο ως προς την κατανάλωση, αλλά και ως προς την παραγωγή του; Η διάχυση του κινηματογραφικού προϊόντος (ερασιτεχνικού ή επαγγελματικού) μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές συλλογικότητας;
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, ανακοίνωση and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.