Διεθνής Ημέρα Μνημείων (e-book)

Δωρεάν θα είναι αύριο, Τετάρτη 18 Απριλίου, η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, λόγω του εορτασμού της Διεθνούς ημέρας μνημείων. Η UNESCO όρισε την 18η Απριλίου ως Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών το 1982, ανταποκρινόμενη σε πρόταση του  ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). Κάθε χρόνο επιλέγεται από το Διεθνές ICOMOS ένα συγκεκριμένο θέμα ως στόχος του εορτασμού και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θέμα το οποίο επελέγη για το 2012, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 40 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO ( Παρίσι 1972), είναι  « Παγκόσμια Κληρονομιά και αειφόρος ανάπτυξη : ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών». Η έννοια της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών κυμαίνεται από τη διαδικασία του χαρακτηρισμού, της διαχείρισης και της διατήρησης έως τη λειτουργία τους  σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αλλά και ως φορείς γηγενών πρακτικών διαχείρισης αλλά και παραδοσιακής γνώσης.
Ο εορτασμός προσφέρει την ευκαιρία σε κοινότητες σ’ όλο τον κόσμο να προβληματιστούν σχετικά με την πολιτιστική τους κληρονομιά, να προβάλλουν με εορταστικό τρόπο τα επιτεύγματά τους, που συμβάλλουν στη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς, να συζητήσουν την επίλυση θεμάτων και την προώθηση νέων πρωτοβουλιών σχετικών με την προστασία και ανάδειξή της, να ενθαρρυνθούν οι τοπικές κοινότητες και το κοινό να εκτιμήσουν τη σημασία που έχει η πολιτιστική κληρονομιά για τη ζωή τους, την ταυτότητά τους και την κοινότητά τους.
Η ανάδειξη των θεμάτων της βιώσιμης διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς  και του ρόλου των τοπικών κοινωνιών συμβάλλει στο να προβληθεί ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας για τη σημερινή κοινωνία και προσφέρει συγχρόνως σημαντικά μαθήματα δράσεων.  πηγή:newsblog

κάνε κλικ για Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

κάνε κλικ: Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο

κάνε κλικ:Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

κάνε κλικ:Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Άλλοι τίτλοι

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.