Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου 2012

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΙΒΒΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2.4.2012

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιστορία που την ήξερε όλος ο κόσμος

Francisco Hinojosa (Μεξικό)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιστορία που την ήξερε όλος ο κόσμος. Στην πραγματικότητα δεν ήταν μία μόνο ιστορία αλλά πολλές, που άρχισαν να γεμίζουν τον κόσμο με παραμύθια για ανυπάκουα κορίτσια και πονηρούς λύκους, κρυστάλλινα γοβάκια κι ερωτοχτυπημένους πρίγκιπες, έξυπνους γάτους και μολυβένια στρατιωτάκια, φιλικούς γίγαντες και εργοστάσια σοκολάτας. Γέμιζαν τον κόσμο με λέξεις, με ευστροφία, με εικόνες και παράξενους χαρακτήρες. Καλούσαν τον κόσμο να γελάσει, να θαυμάσει, να τις ζήσει. Του έδιναν νόημα. Κι από τότε, οι ιστορίες αυτές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να μας λένε χίλιες και μία φορές «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιστορία που την ήξερε όλος ο κόσμος…»
Όταν διαβάζουμε, λέμε ή ακούμε ιστορίες, ασκούμε το μυαλό μας όπως περίπου θα κάναμε αν έπρεπε να το γυμνάζουμε για να μείνει καλλίγραμμο. Σίγουρα, κάποια μέρα, χωρίς ούτε καν να το καταλάβουμε, μια από τις ιστορίες αυτές θα ξανάρθει στη ζωή μας, προσφέροντάς μας δημιουργικές λύσεις σε εμπόδια που θα συναντούμε στο δρόμο μας.
΄Οταν διαβάζουμε, λέμε ή ακούμε ιστορίες, συνεχίζουμε κι ένα πανάρχαιο τυπικό που διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην ιστορία του πολιτισμού: τη δημιουργία κοινότητας. Οι πολιτισμοί, οι περασμένες εποχές και γενιές έρχονται μαζί με τις ιστορίες αυτές να μας πουν πως είμαστε όλοι ένα, οι Ιάπωνες, οι Γερμανοί, οι Μεξικανοί. Εκείνοι που έζησαν τον δέκατο έβδομο αιώνα κι εμείς οι σημερινοί, που διαβάζουμε τις ιστορίες μας στο διαδίκτυο, οι παππούδες, οι γονείς και τα παιδιά. Οι ιστορίες ικανοποιούν όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο, επειδή, μολονότι έχουμε τεράστιες διαφορές, βαθιά μέσα μας είμαστε όλοι πρωταγωνιστές των ιστοριών.
Αντίθετα με τους ζωντανούς οργανισμούς που γεννιούνται, αναπαράγονται και πεθαίνουν, οι ιστορίες, ξεχειλίζοντας από γονιμότητα, μπορούν να γίνουν αθάνατες – ιδιαίτερα οι παραδοσιακές που έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις συνθήκες και στον περίγυρο όπου λέγονται ή ξαναγράφονται. Είναι ιστορίες που, όταν αναπαράγονται ή ακούγονται, μας κάνουν συν-δημιουργούς.
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν επίσης μια χώρα γεμάτη μύθους, ιστορίες και θρύλους που μεταδίδονταν επί αιώνες από στόμα σε στόμα, φανέρωναν την ιδέα της δημιουργίας τους, αφηγούνταν το ιστορικό τους, μοίραζαν τον πολιτιστικό τους πλούτο, κινούσαν την περιέργεια κι έφερναν χαμόγελα στα πρόσωπα. ΄Ηταν και μια χώρα όπου πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν βιβλία. Αλλά η ιστορία αυτή έχει αρχίσει ν’ αλλάζει. Σήμερα, οι ιστορίες φτάνουν ακόμα και στις πιο μακρινές γωνιές της πατρίδας μου, του Μεξικού. Και, βρίσκοντας αναγνώστες, οι ιστορίες αυτές εκπληρώνουν το ρόλο τους δημιουργώντας κοινότητες, οικογένειες ή άτομα που έχουν περισσότερες
δυνατότητες να βρουν την ευτυχία.

Francisco Hinojosa

10ήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου και ημέρα γέννησης του παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνει από αύριο 28 Μαρτίου έως και τις 8 Απριλίου, ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων για το παιδικό βιβλίο.
Αύριο Τετάρτη οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης – Παιδεία (Δημ.Γούναρη 39), όπου στις 6.30 μ.μ. λογοτέχνες και συγγραφείς θα μιλήσουν για το «Βιβλίο και Παιδί – Φιλαναγνωσία», ενώ ομάδα μαθητών του πρότυπου πειραματικού του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν και θα σχολιάσουν τέσσερα βιβλία, καθώς και έρευνα για τις προτιμήσεις των μαθητών στο βιβλίο.
Στις 30 Μαρτίου, η συγγραφέας Μαρίνα Κούτρα θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Γραμματομαχίες» στην παιδική βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης (Δελφών 208), στις 18.00 και την 1η Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση για παιδιά «Δον Κιχώτης» στο θέατρο Αθήναιον (Β. Ολγας 35) στις 12.00 μ.μ. Την ίδια μέρα στον παιδικό σταθμό «Κόπερτι» (28ης Οκτωβρίου 15), στις 17.30 θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης Συγγραφέας» και θα οργανωθούν παιχνίδια απεικόνισης παραμυθιών.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 2 Απριλίου με την ιστορική αναδρομή στον κόσμο των παραμυθιών από τη συγγραφέα Άντα Φωτοπούλου, στις 10.00 π.μ. στην πρότυπη σχολική βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης (Κασσάνδρου 17-19), αλλά και με την μεγάλη γιορτή για τα παιδιά στον αύλειο χώρο του κτιρίου του Συνδέσμου στην Άνω Πόλη, στις 11.00 π.μ. Στη γιορτή θα συμμετάσχουν σχολεία από όλη τη Θεσσαλονίκη, μαθητικές χορωδίες, ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ. Μαθητές του 3ου Δημοτικού Νεάπολης θα παρουσιάσουν το έργο του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, οι παρευρισκόμενοι θα ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών του, ενώ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός συγγραφής μυθιστορήματος με τη μέθοδο της αφηγηματικής σκυταλοδρομίας.
Στις 8 Απριλίου θα προβληθεί η ταινία «Όνειρο θερινής νύχτας» στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στις 11.30 π.μ.
πηγή: ΑΠΕ

«Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ» “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”
ΒΟΟΚ – Η συσκευή που θα αφανίσει τα tablets!
το ταξίδι του βιβλίου
Η Χαρά των Βιβλίων
Δημιουργώντας δημιουργούς
Φιλαναγνωσία
“Μια φορά και ένα καιρό…” Η μορφωτική αξία του παραμυθιού

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in παγκόσμιες ημέρες - εβδομάδες, φιλαναγνωσία, ανακοίνωση and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.