Blog ή wiki;

Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά ακούμε για τις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και για την εμπλοκή της τεχνολογίας στη σχολική τάξη. Τι ακριβώς όμως σημαίνει καινοτόμο εργαλείο διδασκαλίας; Αρκεί μόνο η επιλογή  ενός  wiki ή blog;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Wiki και Blog;
Στο Blog έχουμε καταχωρήσεις που αποτελούν σημεία έναρξης με τη μορφή των posts και με απαντήσεις υπό μορφή σχολίων. Εισαγωγή σχολίων, τις περισσότερες φορές με την έγκριση του διαχειριστή, έχουν δικαίωμα όλοι οι θεατές του blog να κάνουν, όμως δεν μπορεί  να αλλάξει ή να συμπληρώσει κανείς κάτι στο ήδη αναρτημένο  σχόλιο. Κυρίως στα blogs εκφράζονται προσωπικές απόψεις. Τα Blogs είναι κυρίως προσωπικά με περιορισμένο αριθμό συγγραφέων, αλλά με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας.
Αντίθετα, στο wiki έχουμε πιο ανοιχτή δομή και τη δυνατότητα τροποποίησης του περιεχομένου με στόχο τον εμπλουτισμό και την ανανέωση αυτού. Παρέχεται έτσι η δυνατότητα συνεργασίας στο ίδιο έργο ανθρώπων που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη και με την ευελιξία που παρέχει το εργαλείο αυτό επιτυγχάνεται  ένα κλίμα ενθουσιασμού τόσο για το εργαλείο όσο και για τη χαρά της συνδημιουργίας και της συνεργασίας.
Τα wiki  στη σύλληψή τους επέτρεπαν την πρόσβαση σε κάθε χρήστη χωρίς κανένα περιορισμό, ωστόσο τώρα είναι δυνατή η θέσπιση κανόνων πρόσβασης και διαχείρισης (π.χ. ο χρήστης πρέπει να εγγραφεί για να έχει δυνατότητα πρόσβασης ή όχι, να μπορεί ή όχι να έχει  δυνατότητα να προσθέτει ή να τροποποιεί σελίδες και περιεχόμενο).
Το σχετικά απλό εργαλείο wiki  ενστερνίζεται και αξιοποιεί πολλές από τις σύγχρονες θεωρίες της μάθησης.
Οι μαθητές μας επειδή «κτίζουν» όλοι μαζί την ιστοσελίδα, οικοδομούν οι ίδιοι τις γνώσεις με την ισότιμη συμβολή όλων και δεν τις αποδέχονται έτοιμες από τον δάσκαλο. Οι μαθητές μας εμπλέκονται ενεργητικά στην παραγωγή του κοινού έργου τους και ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν τη συνεργασία, το συγκερασμό των απόψεων, καθώς και την προβολή των προσωπικών απόψεων με την παράθεση αξιόπιστων δεδομένων και επιχειρημάτων, ως ένα νέο τρόπο συνύπαρξης, την ομάδα. Μέσα από την ομάδα ολοκληρώνεται ένα έργο και όχι από το άτομο. Το τέλειο project!
Στο blog, αλλά και σε wiki αυξάνεται η υπευθυνότητα των μαθητών, γιατί καλούνται να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους με μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερη γλωσσική ακρίβεια και υπερνικούν την αντίληψη της ατομικής ιδιοκτησίας.
Με τα wiki μια ομάδα εκπαιδευτικών μπορεί να κατασκευάσει ένα δικτυακό τόπο στον οποίο καταγράφονται νέες – καινοτόμες  τεχνικές διδασκαλίας, δίνονται προς επεξεργασία, με στόχο τον εμπλουτισμό και την αναθεώρηση, φύλλα εργασίας ή και ολόκληρες εφαρμογές – σχέδια μαθήματος.
Ο δάσκαλος μπορεί  να κάνει μια ιστοσελίδα του μαθήματός του που να περιέχει σημειώσεις, πρόσθετες πηγές αλλά και ερωτήματα και ασκήσεις προς τους μαθητές του. Τα παραπάνω μπορεί να κάνει και με το blog, αλλά οι μαθητές του θα απαντήσουν στο χώρο των σχολίων, χωρίς να τους δίνεται η ευκαιρία να εμπλακούν στη διαμόρφωση μιας απάντησης από κοινού με έναν συμμαθητή τους.
Οι μαθητές μας μπορούν να καταγράψουν τα διαδοχικά βήματα ενός πειράματος που εκτέλεσαν, να παραθέσουν φωτογραφίες, videos, που τράβηξαν, πίνακες με στοιχεία που επεξεργάστηκαν, συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν. Μπορούν να κάνουν έρευνα ή να καταγράψουν και να παρουσιάσουν – αναρτήσουν τα αποτελέσματα μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης.
Στο wiki επιτυγχάνεται, ακόμη, η άμεση ανατροφοδότηση, αφού μπορεί να ελέγχεται από τον μαθητή και έτσι ο μαθητής μας να μαθαίνει από το λάθος του και πιθανότατα να βοηθήσουν και οι συμμαθητές του με εύστοχες παρεμβάσεις.
Λογισμικά wiki
Υπάρχουν πολλά προγράμματα τέτοιους είδους:
Ενδεικτικά

Μπορούμε πριν ξεκινήσουμε να μελετήσουμε τον προκαταρκτικό οδηγό για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας wiki. (πηγή: tcinbiology.wikidot.com) ή να δούμε το παρακάτω video.

Καλή επιτυχία στη δημιουργία συνεργατικού κλίματος μέσα στην τάξη, αλλά και έξω από αυτήν!!

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Είμαι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, τεχνολογία, εκπαιδευτικά λογισμικά, video and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s