παραμύθια γραμμένα από παιδιά (πρόταση – φιλαναγνωσία)

κάνε κλικ για το παραμύθι

«Παραμύθια…Ένας κόσμος  τεράστιος, ονειρεμένος. Ένας κόσμος αντιθέσεων, όπου συνυπάρχουν το καλό με το κακό, το όμορφο με το άσχημο, το πλούσιο με το φτωχό, το λογικό με το παράλογο, το φανταστικό με το πραγματικό….», αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου «Τα παραμύθια των παιδιών» (2001-2002)  η δασκάλα Στολτίδου Αναστασία.
Το παραμύθι «Από τα Α ως το Ω» είναι το φανταστικό ταξίδι της αλφαβήτα. Όλα τα γράμματα στην αρχή θέλουν να γίνουν αρχηγοί, ακριβώς όπως και τα μικρά παιδάκια. Το σοφό γράμμα όμως, καθημερινά τους έλεγε να μην τους χωρίζει η διχόνοια, αλλά αντίθετα να είναι ενωμένα μεταξύ τους……… Ένα παραμύθι που θα μας βοηθήσει να συζητήσουμε με τα παιδιά μας το όφελος της συνεργασίας.
Όλα τα παραμύθια μας ταξιδεύουν με χρώματα και αρώματα λουλουδιών και φτάνουμε στη «Χαρούμενη χώρα».  Με τις ζωγραφιές τους, φτιαγμένες από τα χέρια των παιδιών, ζωντανεύουν πριγκίπισσες και βασιλόπουλα, οδηγούμαστε σε παλάτια και σε χώρες μακρινές.

κάνε κλικ για το παραμύθι

Η ίδια δασκάλα με τα παιδιά της τάξης της,  τη σχολική χρονιά 2006-2007, γράφουν τη «Γειτονιά των χρωμάτων». Περιβαλλοντικό παραμύθι με αναφορά στη γκρίζα πολιτεία και στις προσπάθειες των παιδιών να δώσουν ζωή και ομορφιά σ’ αυτήν.
Ας επεξεργαστούμε, μέσα από τα παραμύθια των παιδιών, συναισθήματα όπως αγάπη, θυμός, φόβος, εμπιστοσύνη, χαρά, λύπη. Όχημά μας ας είναι τα παραμύθια και εργαλεία μας η αφήγηση, η χειροτεχνία, η δραματοποίηση.

Advertisements

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Είμαι δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in πρόταση, παραμύθια, σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, φιλαναγνωσία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s