Το μάθημα των τεχνών

Παππά Άννα
δασκάλα-συγγραφέας

Το μάθημα των τεχνών (αισθητικής αγωγής και θεατρικής αγωγής) στην πρωτοβάθμια , καθώς και η πιστή εφαρμογή του στη διάρκεια του ετήσιου προγραμματισμού, είναι απαραίτητο, γιατί το πρότυπο του τέλειου ανθρώπου, είναι ο καλαισθητικά μορφωμένος άνθρωπος. Αυτός θεωρείται ο αληθινά ηθικά ελεύθερος άνθρωπος. Τη σημασία της αισθητικής αγωγής πρώτοι αναγνώρισαν οι αρχαίοι Έλληνες και μάλιστα οι Αθηναίοι, που είχαν αναγάγει αυτή σε μορφωτικό ιδεώδες, το καλαισθητικό ιδεώδες. Στους νεώτερους χρόνους υπέρμαχος του καλαισθητικού μορφωτικού ιδεώδους ήταν ο Schiller, ο οποίος απέδιδε στην τέχνη την μορφωτική δύναμη, που έχει το παιχνίδι, για την ανύψωση του πνεύματος του ανθρώπου και την απελευθέρωση του από τη δουλεία της ύλης.
Τα τελευταία χρόνια η καλαισθητική μόρφωση αποτελεί εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, γιατί μέσα από την τέχνη ζητά την ψυχαγωγία και την απολύτρωσή του από την μηχανοποίηση  και μαζοποίηση  της ζωής, που επέφερε η εξέλιξη της βιομηχανίας και της τεχνολογίας και οι γρήγοροι ρυθμοί που απαιτεί η εποχή.
Η καλαισθητική αγωγή συμβάλλει βέβαια στον εκπολιτισμό του ανθρώπου, όμως δεν καλύπτει όλο το σκοπό της αγωγής.  Ο καλλιτέχνης δανείζει την ιδιοφυΐα του στην υπηρεσία των αξιών. Ο παιδευτικός ρόλος της τέχνης  πρέπει να χρησιμοποιείται  γιατί μια ιδέα που η λογική τη διατυπώνει με λίγες λέξεις, η τέχνη με τα σύμβολά της την κάνει να μιλήσει στις ψυχές όλων των ανθρώπων.
Ο Κ.Τσάτσος είπε: « Η αισθητική παιδεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι ανάγκη». Πράγματι, αναπτύσσει τα αισθητικά κριτήρια του ανθρώπου και τον κάνει καλλιεργημένο, προάγοντας ταυτόχρονα την ευγένεια της ψυχής και το ήθος.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.