Η κατασκευή μάσκας και η εμψύχωσή της (αποκριάτικη κατασκευή)

Άννα Παππά δασκάλα-συγγραφέας

Η επιτυχία της κατασκευής μιας μάσκας βρίσκεται στην απλότητα. Μπορούμε φυσικά να αγοράσουμε μάσκες του εμπορίου, δεν είναι ποτέ τόσο ενδιαφέρουσες όσο εκείνες που φτιάχνουμε εμείς και τα παιδιά. Όσο πιο απλή είναι η μάσκα, τόσο πιο εντυπωσιακή και πιο αποτελεσματική είναι. Οι μάσκες μπορούν να γίνουν από:

  • Χάρτινα πιάτα
  • Χαρτοσακούλες του μανάβη
  • Σκληρό χαρτόνι
  • Φωτογραφίες που είναι κολλημένες σε φύλλο σκληρού χαρτιού
  • Γυψόγαζες

Για να κατασκευάσουμε μάσκα με γυψόγαζα χρειάζεται ένα καλούπι- προσωπείο πλαστικό και ρολά γυψόγαζας.  Τα παιδιά θα την κόψουν σε μικρά κομμάτι (τετράγωνα των 6Χ6 εκ. περίπου), θα τη βουτήξουν πολύ γρήγορα στο νερό, ίσα να βραχεί, γιατί αλλιώς θα λιώσει. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν να καλύπτουν το καλούπι εσωτερικά. Κάθε κομμάτι γυψόγαζας πρέπει να καλύπτει και λίγο το προηγούμενο για να καλυφθεί καλά όλο το προσωπείο. Θα πρέπει να είναι τα χέρια τους συνέχεια βρεγμένα και να πλάθουν τις καλυμμένες περιοχές μέχρι να «φύγει» η όψη της γάζας. Αφού καλυφθεί όλη η επιφάνεια, θα την περάσουν ξανά με βρεγμένα χέρια, μέχρι να πετύχουν ομαλή επιφάνεια.Μόλις στεγνώσει θα μπορέσει να αποσπαστεί από το καλούπι – προσωπείο. Η μάσκα είναι έτοιμη!! Στη συνέχεια χρειάζεται φαντασία, χρώματα και διάφορα υλικά (κορδέλες, κουμπιά, μαλλί πλεξίματος, χαρτόνια, δαντέλες κλπ).

Η εμψύχωση της μάσκας θα γίνει με τα μέλη της ομάδας σε κύκλο. Προσπαθούμε να δώσουμε ζωή στην μάσκα μας. Να βάλουμε τη μάσκα στο πρόσωπό μας και γέρνοντας το κεφάλι μας προς τα εμπρός, προς τη μια πλευρά και την άλλη, προσπαθούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να καταλάβουν τι εκφράζει η μάσκα μας. Μπορούμε να δούμε ποιο είδος κινήσεων φαίνεται να ταιριάζει στη μάσκα μας. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι δυσκίνητες ή ελαφρές και αέρινες, γρήγορες ή αργές, γοργές ή διστακτικές; Αφού δηλαδή πρώτα πειραματιζόμαστε με τις κινήσεις του κεφαλιού, προσπαθούμε πια να τις περάσουμε σε όλο το σώμα. Ο πειραματισμός αυτός μπορεί να μας εκπλήξει. Συχνά μια μάσκα που φαίνεται θυμωμένη μπορεί να εκφράσει μεγάλη τρυφερότητα ή, εκεί που δεν το περιμένει κανείς, μπορεί να εμφανιστεί ντροπαλή. a4aΧρησιμοποιώντας μια κενή κορνίζα μπορεί η μάσκα  να γίνει μαγικό πορτραίτο που μιλά για τη ζωή της και τις περιπέτειες της. Της δίνουμε όνομα και ένα ρόλο. Καθώς «κρυβόμαστε» πίσω από τη μάσκα, μπορούμε να παίξουμε το «αν ήμουν…». Το «μαγικό αν» είναι ένα δυνατό ερέθισμα για εσωτερική και εξωτερική δράση, καθώς μας μεταφέρει σε φανταστικές συνθήκες. Στο τέλος, μπορούμε να γράψουμε όλοι μαζί μια ιστορία με  τους ήρωες,  να τη δραματοποιήσουμε και να την παίξουμε στους μαθητές των άλλων τάξεων.

xartosakoulanw5-170x170Υλικά: – χαρτοσακούλα (αυτή που ο μανάβης μας βάζει μέσα τα φρούτα) – μαρκαδόρους ή κηρομπογιές – χαρτί γκοφρέ σε διάφορα χρώματα ή ότι άλλο υλικό έχετε για τη διακόσμησή της. – κόλλα βάλτε τη χαρτοσακούλα στο πρόσωπο και σημειώστε μ’ ένα μολύβι τα μάτια και τη μύτη, κόβεται το γκοφρέ χαρτί σε λωρίδες και τα κολλάτε στο κεφάλι για να κάνετε τα μαλλιά, με τους μαρκαδόρους κάνετε τα χείλη και τα μάγουλα (πηγή:thegreekz)

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, Κατασκευές, αποκριάτικες and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Η κατασκευή μάσκας και η εμψύχωσή της (αποκριάτικη κατασκευή)

  1. Παράθεμα: Συναισθηματικές Δεξιότητες (υλικό – δραστηριότητες) – Αξίες Ζωής και Συναισθήματα. Ένας όμορφος κόσμος!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.