Μαθητές καλλιεργούν λαχανόκηπους

Ως Έλληνες δάσκαλοι θα πρέπει να θυμηθούμε τους σχολικούς κήπους που είχαν μεταπολεμικά όλα τα σχολεία μας. Όλα τα σχολεία εκπονούσαν περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και αντίστοιχα αγωγής υγείας χωρίς ετικέτες, αλλά με πολύ ουσία. Το σχολείο ήταν το πρότυπο της τοπικής κοινωνίας, που όλοι μιλούσαν γι’ αυτό. Αναρωτηθήκαμε σήμερα, πόσο αποδίδουν  όλα τα προγράμματα που εκπονούνται στα σχολεία μας, από δασκάλους καινοτόμους; Μιλούμε  για περιβάλλον και την ίδια στιγμή τα παιδιά μας πετούν τα σκουπίδια έξω από τον κάδο, μιλούμε για μεσογειακή διατροφή και  δυστυχώς μεγάλο ποσοστό των παιδιών μας είναι παχύσαρκα.  Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, σκέφτηκα πως πρέπει σε όλα τα σχολεία και όχι σε μερικά, φωτεινές εξαιρέσεις, πρέπει να δοθεί χώρος για το σχολικό κήπο.

Tης ΘΑΛΕΙΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗ

Απάντηση στην ελλιπή εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα υγιεινής διατροφής επιχειρεί να δώσει η νέα μόδα δημιουργίας σχολικών λαχανόκηπων, η οποία φαίνεται να διαδίδεται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα από προγράμματα που ενθαρρύνουν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας να ανακαλύψουν τη ζωτικής σημασίας σχέση μεταξύ της καλλιέργειας των τροφών που καταναλώνουμε και της προσωπικής υγείας, όχι μόνον σωματικής αλλά και ψυχικής, οικολογικές οργανώσεις, εκπαιδευτικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς συνεργάζονται προκειμένου να δώσουν μια ουσιαστική απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει τις δυτικές κοινωνίες.

Δεν ξέρουν τι τρώνε
Στη Βρετανία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τα ζητήματα της διατροφής συμβάλλουν δραστικά στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και αναζητούν τη λύση, εκτός από την εισαγωγή ειδικών μαθημάτων στην τάξη, στην εκπαίδευση των παιδιών στην καλλιέργεια της τροφής, με τη δημιουργία ειδικών λαχανόκηπων. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την άγνοια των παιδιών γύρω από τα ζητήματα της διατροφής τους είναι πραγματικά αποκαλυπτικά. Πρόσφατη έρευνα του British Heart Foundation αποκάλυψε ότι το 37% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 8 και 14 ετών δεν γνωρίζει ότι το τυρί παράγεται απο το γάλα, ενώ το 36% δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως οι τηγανητές πατάτες (chips στη Βρετανία), είναι… πατάτες.

Με την καμπάνια για την υγιεινή διατροφή στα σχολεία της Βρετανίας να κερδίζει διαρκώς έδαφος, ιδιαίτερα ύστερα από την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει προσωπικά ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ, ολοένα και περισσότερα σχολεία αρχίζουν να υιοθετούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία λαχανόκηπων. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης RHS (Royal Horticultural Society), η ενασχόληση με την κηπουρική, εκτός του ότι συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, τους παρέχει γνώσεις που στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε είναι πολύτιμες. «Η ανάπτυξη λαχανόκηπων στις σχολικές κοινότητες ενθαρρύνει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά, αλλά και στους γονείς και τους δασκάλους τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση. Βάσει των προγραμμάτων που αρχίζουν να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Βρετανίας, οι μαθητές σχεδιάζουν τον λαχανόκηπό τους, αναλαμβάνουν τη φροντίδα του, συλλέγουν τους καρπούς, και στη συνέχεια διδάσκονται διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος των καρπών που έχουν συλλέξει.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με την παχυσαρκία να έχει πλέον λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε κατά 50%, και τα παιδιά πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, και άλλα προβλήματα, το κίνημα για τη στροφή των παιδιών προς τη φύση με την ενθάρρυνση δημιουργίας σχολικών λαχανόκηπων βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Οι σχολικοί λαχανόκηποι, όπου τα παιδιά καλλιεργούν και παράγουν προϊόντα τα οποία στη συνέχεια καταναλώνονται στις σχολικές καφετέριες, αποτελούν μια απάντηση στην τάση πολλών σχολείων να διαθέτουν κατ’ αποκλειστικότητα στις καντίνες τους προϊόντα γνωστών εταιρειών fast food και αναψυκτικών, εξασφαλίζοντας έτσι πολύτιμη χρηματοδότηση.

Ενα από τα πιο γνωστά προγράμματα σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το Edible Schoolyard Project, το οποίο εφαρμόζεται σε σχολεία στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δημιούργημα της δαιμόνιας σεφ – ακτιβίστριας Αλις Ουότερς και του πρώην διευθυντή σχολείου Νιλ Σμιθ, διδάσκει στα παιδιά τις αρχές της οικολογίας, βασικές αρχές της παραγωγής της τροφής και τον σεβασμό των οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, οι μαθητές φυτεύουν φρούτα, λαχανικά και λουλούδια τα οποία φροντίζουν μέχρι τη συλλογή τους. Η εκπαίδευση συνεχίζεται στην κουζίνα του σχολείου, όπου οι μαθητές ετοιμάζουν και καταναλώνουν γεύματα από τους καρπούς των κήπων τους.

Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με την κακή διατροφή, με την προώθηση των σχολικών λαχανόκηπων αποτελεί άλλωστε και τον σκοπό της νεοσυσταθείσης οργάνωσης εθελοντών Foodcorps, η οποία αν και ακόμη αριθμεί μόλις 50 μέλη, φιλοδοξεί να αναπτύξει δράση σε ολόκληρη την Αμερική, ακολουθώντας το πρότυπο της πολύ γνωστότερης εθελοντικής οργάνωσης AmeriCorps, στην οποία σήμερα συμμετέχουν πάνω από 85.000 εθελοντές.

Τριετές πρόγραμμα
Κι ενώ στην ανεπτυγμένη Δύση, οι βιολογικοί σχολικοί λαχανόκηποι χρησιμοποιούνται ως όχημα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στον Τρίτο κόσμο η ίδια πρακτική χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πείνας, όπως αποδεικνύει το πρόγραμμα που έχουν υιοθετήσει πολλά δημοτικά σχολεία σε εξαθλιωμένες περιοχές της Νότιας Αφρικής.

Με πρωτοβουλία της ΜΚΟ Schools Environmental Education and Development (SEED), δεκάδες σχολεία στη Ν. Αφρική ακολουθούν το τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία λαχανόκηπων, που βοηθούν τα παιδιά να έλθουν σε επαφή με τις πρακτικές της βιώσιμης καλλιέργειας, δίνοντας όμως ταυτόχρονα και άμεση απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της πείνας που αντιμετωπίζουν πολλά από τα παιδιά αυτά, αφού τα προϊόντα φθάνουν όχι μόνον στις σχολικές καφετέριες, αλλά και στο πιάτο των οικογενειών τους.

(Αναδημοσίευση από εφημερίδα «Η Καθημερινή»  www.kathimerini.gr)

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in εκπαιδευτικά άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Μαθητές καλλιεργούν λαχανόκηπους

 1. Για να αγαπήσεις κάτι πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις..

  ..Αρχικά, ένα παλιό συρτάρι αρκεί για να φτιάξεις έναν μικρό κήπο ..

  Η Πηλιάδα γεννήθηκε

  σε ένα τόπο ευλογημένο και πολυδιάστατο με ανεξάντλητους θυσαυρούς . .

  Μεγάλωσε με μύθους,
  θρύλους, ιστορίες, θεούς, γίγαντες, κενταύρους, νύμφες και δρυάδες, ήρωες και πολεμιστές . .

  Ωρίμασε

  και βασίστηκε στον καρποφόρο χαρακτήρα της Πήλιας Γης και στον αρχέγονο δυναμισμό της.

  Δημιούργησε με την Οικογένειά της την Μικρή Αγροικία και εκεί
  κατέθεσε όλες της τις γνώσεις

  καλλιεργώντας με συνείδηση τη φυσική αύρα του τόπου.

  Ακολουθήσαμε τις διδαχές της και προχωρήσαμε λίγο πιο κάτω..

  Εκμεταλλευτήκαμε εκτάσεις κατά τόπους

  και Σήμερα,

  με Άξονα τον κατάλληλα διαμορφωμένο Κήπο της Πηλιάδας

  είμαστε σε θέση να μοιραστούμε μαζί με εσάς και την Οικογένειά σας, την χαρά της συγκομιδής μας.

  Εποχιακά Λαχανικά και Φρέσκα Μυρωδικά τα οποία καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων,

  διατίθενται κατόπιν παραγγελίας στην οικεία σας,
  κυρίως όμως ..

  προσφέρουμε τον χώρο μας για να ανακαλύψετε με τη βοήθειά μας το αποτέλεσμα των κόπων μας

  επανακτώντας τις σχέσεις σας με τη γη και τους καρπούς της,

  συλλέγοντας κατ ιδίαν την πρώτη ύλη στο καλάθι σας.

  Το Οικιακό Παρασκευαστήριο που φιλοξενείται στον χώρο συσκευάζει υπό ορθές συνθήκες διαχείρισης και υγιεινής

  παραδοσιακές συνταγές »κλεισμένες» στο συρτάρι της Πηλιάδας με γεύσεις που συμπληρώνουν το καθημερινό μας τραπέζι.

  Ελιές, Λάδι, Τουρσιά, Μαρμελάδες και Γλυκά του Κουταλιού θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σας

  και θα δημιουργήσουν γέφυρες ζωής μεταξύ μας..

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.409735025711922.101454.100000262845394&type=3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.