Δημιουργικότητα

Πιεζόμαστε  δάσκαλοι και μαθητές από υπερμεγέθη όγκο ύλης και ατελείωτες σελίδες σε βιβλία. Όταν ο δάσκαλος είναι υποχρεωμένος να διδάξει μια ενότητα σε δύο ώρες, παύει να προσέχει τις σκέψεις των μαθητών και κοιτάζει συνεχώς το ρολόι του. Και όταν αυτή η «βιωματική» διαδικασία διακοπεί προτού δώσει καρπούς και, δυστυχώς, αυτό που έπρεπε να είναι ανακάλυψη των μαθητών παρουσιαστεί σαν αποκάλυψη εξ ουρανού, όχι μόνο ακυρώνεται αλλά παύει να είναι ελκυστικό. Αντί να γίνει το μάθημα παιχνίδι, γίνεται το παιχνίδι μάθημα, ο δε μαθητής μαθαίνει να σιχαίνεται και το μάθημα και το άχαρο και αναποτελεσματικό παιχνίδι.

Ας παρακολουθήσουμε με προσοχή πώς γεννιέται η δημιουργικότητα,  το παιχνίδι της φαντασίας, όταν το μικρό παιδί δεν πιέζεται από το χρόνο.

κάνε κλικ για βίντεο

Ο Σερ Κεν Ρόμπινσον  κάνει μια διασκεδαστική και έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που βασίζεται στη δημιουργική σκέψη.

About Anna's Pappa blog

Διαχειρίστρια του Anna's Pappa blog. Το ιστολόγιο που θέλει να γίνει ένας τόπος συνάντησης παιδιών, δασκάλων και γονέων. Ήμουν δασκάλα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και συγγραφέας παιδαγωγικών. Όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση δίδαξα διαθεματικά και διεπιστημονικά. Πιστεύω μου είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και να αποκτούν δεξιότητες. Τα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια διαρκούν μια ολόκληρη ζωή!!
This entry was posted in σχέδια διδασκαλίας /προτάσεις, εκπαιδευτικά άρθρα, video and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.